Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.

Liga Pro Europa
s-pliant-centrul-documentare

Centrul de Documentare 2001

pliant-centrul-documentare

• a desfăşurat o monitorizare a presei cu privire la cîteva tematici importante şi de interes general: ceangăi, vlahi, conflictul dintre biserica ortodoxă şi cea greco-catolică, legea statutului, integrare europeană şi euroatlantică; o atenţie deosebită acordîndu-se documentării campaniei S.O.S. Sighişoara, opoziţia civică la proiectul guvernamental Dracula Park.
• a colectat rapoarte şi documente cu privire la România (Raportul de ţară, Raportul Comisiei de la Veneţia, Recomandările Consiliului Europei cu privire la minorităţile naţionale etc.);
• a pregătit documentarele pentru programele educaţionale ale Ligii, Academia Interculturală Transsylvania şi Colegiul Democraţiei;
• biblioteca din cadrul Centrului de Documentare şi-a continuat programul de primire a publicului, avînd un număr de aprox. 100 de vizitatori în anul 2001 şi un fond de carte de aproximativ 5000 de volume;
• Centrul funcţionează ca unul dintre punctele de informare din teritoriu al Centrului de Informare şi Documentare al Consiliului Europei din Bucureşti, dispunînd de diferite materiale cu privire la rolul, funcţia, structura şi documentele Consiliului Europei în limbile engleză, franceză şi română, distribuite gratuit cu ocazia diferitelor manifestări organizate în cadrul celorlalte programe ale Ligii.

a a functionat ca un grup de reflectie intelectuala. Sub presiunea tensiunilor interetnice care au destabilizat Transilvania în primavara anului 1990, Liga a optat pentru implicarea civica directa, devenind un grup militant. Astfel, dupa ce în martie ’90 Tîrgu-Muresul a fost teatrul unor dramatice confruntari interetnice, orchestrate de adeptii national-comunismului, necesitatea pasilor concreti – a dialogului social si a educatiei civice – a devenit prioritate absoluta.

În pofida ostilitatii oficialitatilor si a grupurilor extremiste, Liga PRO EUROPA a reusit sa strînga în jurul sau peste sase sute de membri simpatizanti de diferite etnii si confesiuni, sa organizeze un numar impresionant de întruniri, dezbateri, colocvii, mese rotunde, sa editeze o presa angajata civic, sa denunte provocarile si abuzurile autoritatilor nedemocratice.

În aprilie 1993, un grup de intelectuali satmareni, aderînd la principiile si valorile Ligii, s-au constituit în filiala Satu Mare, asumîndu-si un rol activ în promovarea ideii europene.

Cu toate obstructiile la care a fost supusa organizatia si represaliile împotriva unora dintre liderü sai, Liga PRO EUROPA a initiat, încurajat si sprijinit înfiintarea, la nivel national si regional, a unor miscari civice democratice si antitotalitare (Alianta pentru Proclamatia de la Timisoara, Forumul Antitotalitar, Alianta Civica), a colaborat strîns cu grupuri similare din România si din celelalte tari post-comuniste, fünd membra a aliantei Centrelor pentru Pluralism.

Considerînd parteneriatul româno-ungar ca o garantie a stabilitatii si securitatii în zona, Liga PRO EUROPA a functionat, în chiar momentele înghetului diplomatic, ca un for de dialog româno-ungar, desfasurînd un sustinut si intens lobby politic la cel mai înalt nivel.

PROFIL

Cladind pe experienta si expertiza acumulate, Liga PRO EUROPA se gaseste în faza institutionalizarii si aprofundarii programelor sale, fiind preocupata în principal de largirea impactului lor social.

Domeniile de interes sînt subsumate prioritatii pe care o serveste întreaga sa activitate: integrarea europeana si consolidarea curentului si mentalitatii europene în România.

Programele centrale ale Ligii PRO EUROPA – desfasurate preponderent în Transilvania – sînt axate pe promovarea interculturalitatii, a drepturilor omului si minoritatilor, pe educatie civica si prevenirea conflictelor. Parte din proiectele sale sînt consacrate dezvoltarii cooperarii transfrontaliere în domeniul mediului, autonomiei locale, regionalismului, prezentei femeilor în viata publica.

Liga PRO EUROPA organizeaza dezbateri, colocvii, seminarii, conferinte, tabere si universitati de vara, cursuri si ateliere, manifestari publice pan-europene.

Liga PRO EUROPA desfasoara activitati editoriale si de documentare, ofera consultanta, initiaza studii. Publicul tinta al Ligii PRO EUROPA îl constituie autoritatile publice, liderii de opinie, educatorii, politicienii, reprezentantii mass mediei, în general categoria multiplicatorilor.